29.06.2009

Tämänkertaisessa jaksossa paneudumme pelaajien käyttämien suojavarusteiden monipuoliseen maailmaan.

Suojavarusteiden ensisijainen tarkoitus on luonnollisestikin suojata pelaajaa kolhuilta ja näin luoda pelikokemuksesta viihtyisämpi, mutta myös tarjota lisämahdollisuuden ”baunsseille” eli kimmonneille kuulille. Värikuula hajoaa keskimäärin herkemmin osuessaan kovaan, kuin pehmeään pintaan, tästä syystä etenkin rinta”panssarien” käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti.

Polvisuojat

Niin metsässä kuin kisakentilläkin heti maskin jälkeen tärkein suojavaruste. Tällejä satelee polven seudulle jatkuvasti, tuli ne sitten ryöminnästä tai epäonnistuneen slaidin tuloksena. Polvisuojat ovat ystäväsi. Ne vähentävät polvenseudun ihon naarmuttumista ja mustelmien määrää. Hyvät polvisuojat on vähän sama kuin hyvät tuomarit, niitä ei edes huomaa pelin aikana. Suojien sovittamiseen kannattaa varata vähän lisäaikaa ja valita tarkkaan oikean kokoiset, sillä liian isot suojat eivät pysy päällä ja liian pienet puolestaan tuntuvat vähintäänkin epämukavilta estäessään jalkojen verenkiertoa.

Käytän itse: Dye C4 esihistoriallinen malli, pysyy kasassa pyhällä hengellä.

 

Kyynärsuojat:

Seuraavana suojien tärkeys listalla tulee kyynärsuojat. Nykyinen nopeatempoisempi pelityyli suosii aggressiivisia pelinaloituksia, jonka seurauksena etenkin etumiehet joutuvat heittäytymään juoksun päätteeksi väistääkseen vastustajien kuulavanat. Suoritustekniikasta vaihdellen kyynerpää on usein ensimmäisiä vartalon osia jotka osuvat maahan, kunnon suojat estävät ”asfaltti-ihottuman” ja pehmentävät alastuloa. Myös metsäkäytössä hyvät kyynärit suojaavat suuremmilta kolhuilta varsinkin kohdatessa puiden kantoja, juuria tai kiviä. Osa pidemmän mallisista kyynärsuojista tarjoaa lisäsuojaa myös ranteen seudulle.

Käytän itse: Dye Core

Hanskat:

Sormelliset vai sormettomat, pelaajan on valittava näistä kahdesta vaihtoehdosta hänelle itselleen sopivin hanskavaihtoehto. Sormelliset hanskat tarjoavat hieman enemmän suojaa, kun taas sormettomissa tuntuma liipaisimeen pysyy parempana. Kämmenen alueella on useimmissa malleissa pehmuste vaimentamassa täräyksiä kun pelaaja tekee kosketuksen maaperän kanssa, sekä  silikoonivaluja estämässä merkkaimen liikkumista liukkaissa näpeissä (maalista liukas tai sateesta märkä kahva luistaa yllättävän paljon kädessä). Rystypuolella useimmissa hanskoissa on kevyt toppaus ja merkistä riippuen erilaisia kuvioita erilaisista materiaaleista. Jälleen kerran henkilökohtainen mielipide ratkaisee mikä malli istuu omaan käteen parhaiten.

Käytän itse: Planet Eclipse Gauntlet

Slide Shorts:

Slide shortsit eli sliderit tarjoavat pääsääntöisesti lisäsuojaa lonkan alueelle. Kylkislaideja tehdessä erittäin miellyttävä suojavaruste. Muutenkin sliderien tarjoama extra pehmuste miehisen lisääntymiselimen suojaksi ei varmasti ole kenellekään haitaksi.

Käytän itse: Dye Slide Shorts

Kaulasuoja:

Tämänhetken aliarvostetuin suojavaruste SM-liigassa on varmasti kaulasuoja. En itsekään vaivautunut käyttämään kaulasuojaa kunnes sain tarpeeksi monta osumaa kaulan alueelle. Yksinkertainen bandana tai buffi käy taiteltuna suojasta enimpiä kuulia vastaan, mutta markkinoilla on myös tehdasvalmisteisia suojia joiden materiaalina on lähes poikkeuksetta neopreeni.

Käytän itse: Mustavalkoinen bandana

Rintapanssarit:

Elämäpaita, tissipaita, teräsmiespaita, tällä tuotteella on monta lempinimeä. Varsinaisesta panssarista ei voi puhua sillä pehmusteet ovat vaahtomuovisia eivätkä tarjoa muuta kuin kevyen suojan kolhuja vastaan. Sen sijaan paidan pehmusteiden avulla vähänkin kovempikuoriset kuulat tuntuvat kimpoavan suuremmalla todennäköisyydellä kuin esimerkiksi suoraan rintalastan päälle osunut kuula. Suojaava alue ulottuu bulkkivyön yläreunasta aina kaulaan asti, useimmat mallit suojaavat myös kylkiä ja selkää kivuliailta osumilta. Mainio lisäsuoja pelaajalle joka pelkää osumaa, sekä pelaajalle joka ei pelkää ottaa osumaa.

Käytän itse: Planet Eclipse Overload Jersey

 

Nyt kun olet täyttänyt pelikassin ääriään myöten ja vuorannut itsesi suojamateriaaleilla niin päähuomio pitäisi olla vastustajassa ja kohtitulevissa kuulissa, joten lopeta lukeminen ja mene kentälle!

Jani "Grande" Andersson