03.06.2009

Sain mahdollisuuden päästa testaamaan Sissoksen piippuvalikoimaa tositoimissa, katsoa mikä piippu vaikuttaa kuulan lentorataan eniten ja mikä piippu takaa eniten millintarkkoja pääosumia.

 

Custom Products

Vaikka kyseinen piippu on ollu markkinoilla VUOSIA, en ole jostain syystä tullut ampuneeksi näillä aiemmin. CP valmistaa one piece piippujensa lisäksi 2-osaisia piippuja, joista saa kasattua kokonaisen piippusetin hankkimalla erikokoisia takaosia, eli bäkkejä. Keskityn kuitenkin CP 1-osaisen testaamiseen, sillä se on joukon edullisin ja hinta-laatusuhteeltaan lupaavin.

Piipun boren koko lukee pienellä CP:n ”jalokivessä” (testaamani piippu oli .689). CP markkinoi piippujansa hiljaisina ja tarkkoina, taisin löytää syyn hiljaisuuteen. Kun pallo ja piippu sopii keskenään oikein, ei kuulan ohi pääse niin paljon ilmaa laukaisun aikana. Tämä puolestaan mahdollistaa lähtöpaineiden madaltamisen ja ilmatehokkuuden parantumisen.

Mielestäni aivan mahtava piippu hinta-laatu suhteeltaan, jopa niinkin hyvä että ostin näitä itselleni 3 kappaletta eri pituuksissa ja borekooissa.

SP Linear ja Progressive

Smart Parts tunnettiin aikoinaan piippuvalmistajana, eikä niinkään patenttisotkuista ja lakimiesarmeijoistaan. Täytyy myöntää että Gardnerin veljekset osaavat edelleen piippujen valmistamisen jalon taidon. Linear piipusta hohkaa jotenkin sarjatuotantomaisuus, mutta ominaisuudet ammuttaessa kuulaa ovat kohdilolaan. Progressive on käytännössä sama piippu mutta piipun reiät on porattu spiraalimaiseen muodostelmaan, kun taas linearissa reiät kulkevat suorissa riveissä.

Erittäin hyvä vaihtoehto esim.. Tippmanin peruspiippua vaihdettaessa. Ulkonäköä ajatellen valitsisin näistä kahdesta vaihtoehdosta Progressiven. Saatavana ainoastaan yhtä bore kokoa, pituudet 12-16 tuumaa. Hiljentää (Tippmanin) vakiopiippuun nähden ääntä huomattavasti!

SP Freak

Freak oli käsittääkseni ensimmäinen 3-osainen piippu joka tarjosi mahdollisuuden vaihtaa boren kokoa holkkien, eli inserttien avulla. Mikäli haluat ampua freak piipulla toisessa merkkaimessa jossa on eri kierteet ei sinun tarvitse ostaa kokonaan uutta piippusettiä vaan samat komponentit sopivat keskenään, ainoastaan piipun takaosa eli bäkki täytyy vaihtaa sopivaksi. Olen käyttänyt freak piippua pääosin metsäpeleissä, mutta se on lopulta löytänyt pysyvästi paikan pelikassistani ja kannan sitä nyt myös mukanani turnausreissuilla. Uudemmat ovaalinmalliset piippulaukut ovat vielä inhimillisen kokoisia ja helppo kantaa mukana.

Inserttien koot vaihtelevat .679-.695, frontteja on saatavissa neljää erilaista mallia ja vieläpä 10-18 tuumaisena. Väriskaala on laaja ja frontteja saa niin milsim-merkkaimeen sopivaa mallia kuin viimeisimpään kisamerkkaimeenkin.

Hinta/laatusuhteeltaan paras ja helpommin mukana kulkeva piippusarja mikäli ammut useita erikokoisia kuulia, tai et tiedä minkä kokoista kuulaa tapahtumassa on saatavilla.

 

DYE UL

Ehkäpä kaikkein paras ja samalla myös kallein kaksiosainen piippu. Vakiotavaraa DM sarjan merkkaimissa suurehkolla takaosalla. Piippu on todellakin nimensä veroinen, eli ultra kevyt. Vankka rakenne, kaunis muotoilu ja erinomaiset ominaisuudet ammuttaessa kuulaa on tehnyt piipusta kaikkien aikojen suosikkini. 16 tuumaisella frontilla ja oikean kokoisella bäkillä tämä on yksi hiljaisimmista piipuista jota on ikinä valmistettu. Frontteja saatavissa 10”-18” pituisina, matta sekä kiiltäväpintaisina eri väreissä. Bäkkejä .684-.695 kokoisina.

 

Carbon Fiber

Hiilikuitupiiput tekivät tuloaan vuosituhannen vaihteessa SLY, Deadlywind ym. merkeillä. Suurempana ongelmana hiilikuitupiippujen kanssa oli kuitenkin niiden tähtitieteellinen hinta ja taipumus vahingoittua kun piippua putsattiin tikkuputsarilla. Ongelmista on kuitenkin päästy yli uuden teknologian avulla ja uskon että kevyemmästä materiaalista valmistetut piiput tulevat yleistymään entisestään. Hiilikuitu on ihmisille jotka haluavat höylätä merkkaimensa painosta viimeisenkin gramman pois. Piippu on uskomattoman kevyt kuitenkin säilyttäen kaikki hyvät ominaisuudet. Control bore eli piipun takaosa on alumiinia ja hoitaa tehtävänsä. Huippuluokan tarkkuus ja hiljainen laukaus aivan käsittämättömän kevyessä paketissa.

 

Loppuyhteenveto:

Ilman tarkempaa paneutumista fysiikan lakeihin ym. tieteellisiin testeihin tein omat johtopäätökset perisuomalaisella perstuntumalla.

Ei kovinkaan yllättävää, mutta laukaisuääntä madalsi eniten piiput joihin oli porattu reikiä. Syy miksi reiät madaltavat ääntä johtuu siitä ettei kaikki ilma/kaasu purkaannu kerralla kuulan takaa piipun suuaukosta, vaan vähän kerrallaan puolen piipun matkalla. Reikien koon ja määrän lisäksi huomattavan lisän ääneen, tai sen vähyyteen tuo kuulan sopivuus piippuun. Kun ilmaa pääsee kuulan ohi, on laukaus selvemmin kuultavissa.

Tarkkuuteen vaikutti eniten ammuttujen kuulien laatu ja sopivuus piipun kanssa. Ei niin hyvälaatuisessa kuulassa suurimman eron tarkkuuden puuttumiseen tuo laadun vaihtelu. Jokainen kuula ei välttämättä ole tismalleen saman kokoinen tai muotoinen, kun taas parempia (ja samalla kalliimpia) kuulia ammuttaessa vaihtelu on selkeästi pienempää tai jopa lähes olematonta.

Nyrkkisääntönä, mitä vähemmän ammut sen parempaa kuulaa käytät. Pumpulla pelatessa mahdollisuutta toiseen laukaukseen ei välttämättä aina tule, joten ensimmäisen laukauksen on osuttava. Hyvällä kuula ja piippuyhdistelmällä päästään haluttuun lopputulokseen huomattavasti useammin.

-Testien hiljaisin piippu, DYE Ultralite 18” frontilla, kuulalle oikeankokoisella takaosalla.
-Testien kevein piippu, Carbon Fiber (muut eivät pääse edes lähelle).
-Testien hinta/laatu suhteelta potentiaalisin piippu, Custom Products.

Jani "Grande" Andersson